Foto: uit open bronnen
Het grootste probleem met plantaardige melk is de samenstelling, die veel slechter is dan die van conventionele melk
In 2025 is de trend voor “plantaardige melk” – amandelmelk, sojamelk, bananenmelk – nog populairder geworden onder jongeren. Maar zijn deze dranken echt nuttig en kunnen ze gewone melk vervangen? In een interview met RBC-Oekraïne legt voedingsdeskundige en professor Oleg Shvets uit waarom je voorzichtig moet zijn met dergelijke vervangingen en hoe je veilig zuivelproducten kunt consumeren, zelfs in het geval van lactose-intolerantie.
Is plantaardige melk een “suikerbom”?
Het grootste probleem met plantaardige melk is de samenstelling, die veel slechter is dan die van gewone melk.
Ten eerste bevat het vaak veel suiker, wat niet past in het concept van een gezond dieet. Ten tweede, en dit is het belangrijkste: het bevat niet de gezonde eiwitten die wel in koe- of geitenmelk zitten.
“Plantaardige melk is niet goed. Ten eerste omdat het geen melk is. Het is een verzameling willekeurige ingrediënten. Er zit veel suiker in, maar het heeft niet de gezonde eiwitten die koemelk of geitenmelk wel heeft,” merkt de voedingsdeskundige op.
De lijst met verliezen houdt hier niet op. Plantaardige alternatieven hebben een tekort aan een aantal andere belangrijke bestanddelen, met name choline, vitamine B12, kalium en calcium. Deze vitamines en mineralen zijn essentieel voor het zenuwstelsel en de sterkte van de botten, en hun afwezigheid in het dieet kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben.
Dus, zegt de arts, “zijn plantaardige alternatieven qua voedingswaarde aanzienlijk inferieur aan koemelk en andere gefermenteerde zuivelproducten.”
Lactose-intolerantie is een mythe in de sociale media
Veel van de hype rond plantaardige melk komt voort uit bezorgdheid over lactose-intolerantie.
“Het onderwerp lactose-intolerantie heeft tot op zekere hoogte een vlucht genomen via sociale media. Als gevolg daarvan is er een ongezonde buzz ontstaan rond dit onderwerp. En het heeft vooral bepaalde leeftijdsgroepen getroffen – jongeren en jongvolwassenen, die de meest actieve gebruikers van sociale netwerken zijn,” aldus de arts.
Daarom bestellen jongeren nu koffie met amandel- of bananenmelk, omdat ze denken dat koemelk a priori schadelijk is. Maar de feiten vertellen een ander verhaal.
Volgens een voedingsdeskundige is volledige lactose-intolerantie bij volwassenen niet meer dan 15%. En bij kinderen komt het bijna niet voor. De diagnose moet niet alleen worden gesteld op basis van de resultaten van genetische tests, die nu trendy zijn geworden.
Praktisch advies voor mensen met een lactose-intolerantie
Mensen die moeite hebben met het verteren van zuivelproducten moeten hun inname per keer beperken, maar ze niet helemaal opgeven.
Professor Shvets geeft een eenvoudig maar effectief advies: zulke mensen moeten proberen minder dan een glas melk per keer te drinken. In de meeste gevallen (ongeveer 90%) zal dit negatieve symptomen voorkomen. Dit maakt het mogelijk om de nodige eiwitten, calcium en andere micronutriënten binnen te blijven krijgen die essentieel zijn voor een gezonde voeding.
Samenvattend heeft het dus geen zin om over te stappen op plantaardige alternatieven, omdat die aanzienlijk minder goed van samenstelling zijn. Het is beter om je veilige consumptie te zoeken in koeien- of geitenmelk en gefermenteerde melkproducten, die een krachtig probiotisch potentieel hebben en de basis vormen van een kwaliteitsvolle gezonde levensstijl.
